Denys de La Patellière – biografie en filmografie

denysdelapatelliere

Biografie

Denys de La Patellière (Nantes, 8 maart 1921 Dinard, 21 juli 2013) was een Franse filmregisseur en scenarioschrijver.

Afkomst en de Tweede Wereldoorlog
Denys de La Patellière was een telg van een aristocratische familie. Hij voelde zich voorbestemd voor een officierscarrière. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak maakte hij zich op voor de École Spéciale Militaire de Saint-Cyr. Hij sloot zich aan bij het Franse Bevrijdingsleger. Na de oorlog besefte hij dat een militaire loopbaan niet voor hem was weggelegd.

Eerste stappen in de filmwereld en eerste succes
Hij probeerde zijn geluk in de filmwereld, eerst als monteur, daarna als regieassistent. In 1955 ontstond er tussen hem en regisseur Léo Joannon een geschil in verband met het scenario voor de dramatische film Les Aristocrates. Hij mocht de regie overnemen en maakte zo zijn debuut als cineast. De vertolking van de populaire Pierre Fresnay als de behoudsgezinde markies droeg aardig bij tot het grote succes van de La Patellière's debuut.

Ontmoeting met Jean Gabin
In 1958 kreeg hij de kans om samen te werken met Jean Gabin voor het familiedrama Les Grandes Familles waarin Gabin de onbuigzame patriarch en financier speelde. De film werd een kaskraker. Het klikte tussen acteur en regisseur en zo werd Denys de La Patellière een van de geattitreerde filmregisseurs van de naoorlogse Gabin, net zoals Gilles Grangier, Henri Verneuil en Jean Delannoy. Vijf andere films met Gabin in de hoofdrol zouden volgen: de tragikomedie Rue des prairies (1959) en de komedie Le Tatoué (1968) oogstten veel bijval.

Andere films
De oorlogsfilm Un taxi pour Tobrouk (1960) was niet alleen de La Patellière's succesrijkste film, de prent betekende ook een van de belangrijkste successen van hoofdrolspeler Lino Ventura. Het was in 1960 de Franse film die het het best deed aan de Franse bioscoopkassa's en die de Grand prix du cinéma français behaalde in 1961. Vermeldenswaardige werken waren ook de verfilmingen van twee romans van Bernard Clavel : Le Tonnerre de Dieu (met Gabin, 1964) en Le Voyage du père (met Fernandel, 1966).

Testamentfilm
Zijn laatste film, het drama Prêtres interdits (1973), voert een jonge dorpspastoor (Robert Hossein) ten tonele die verliefd wordt op een jonge vrouw. Het scenario is gebaseerd op zijn oorlogsherinneringen en wordt beschouwd als zijn testamentfilm.

Literatuurverfilmingen en vaste scenarioschrijvers
De meeste van zijn films zijn gebaseerd op literair werk (van onder meer Michel de Saint-Pierre, Maurice Druon, Georges Simenon, Auguste Le Breton en Bernard Clavel). Hij verfilmde zowel een roman die de Grand Prix du roman de l'Académie française (Les Aristocrates) als de Prix Goncourt (Les Grandes Familles) had gewonnen. Hij maakte ze heel dikwijls in samenwerking met de dialoog- en scenarioschrijvers Michel Audiard, Pascal Jardin en Alphonse Boudard. De Nouvelle Vague keek neer op hun films en bestempelde ze als gedateerde cinéma de papa.

Televisie
Vanaf het midden van de jaren zeventig begon hij een twintig jaar durende carrière als regisseur van televisiefeuilletons en televisiefilms. Voor de miniserie Bonjour maître kon hij rekenen op het acteertalent van Danielle Darrieux en Georges Wilson.

Familie
Zijn volledige familienaam luidt Dubois de La Patellière. De familie werd in 1817 tijdens de Restauratie in de adelstand verheven. Twee zonen zijn bedrijvig in de filmwereld: Alexandre de La Patellière is filmregisseur en producent, Fabrice de La Patellière is hoofd van de afdeling fictie bij Canal+. Denys de La Patellière overleed in 2013 op 92-jarige leeftijd.
<bron: wikipedia>

Filmografie

ondertitels = Nederlandstalige ondertitels beschikbaar.
ondertitels_2 = Ondertitels beschikbaar in andere talen.
= beschikbaar op DVD video
= beschikbaar op Blu-ray disc
foutloos2 = Nederlandstalige ondertitels werden nagezien en zijn foutloos.

ondertitels_2 1955 Les Aristocrates
1956 Le Salaire du péché
ondertitels_2 1957 Les Oeufs de l'autruche
ondertitels_2 1957 Retour de manivelle (naar de roman There's Always A Price Tag van James Hadley Chase)
1958 Thérèse Étienne (naar de roman Into the abyss van John Knittel)
ondertitels_2 1958 Les Grandes Familles
ondertitels_2 1959 Rue des prairies (naar de gelijknamige roman van René Lefèvre)
1960 Les Yeux de l'amour
ondertitels_2 1960 Un taxi pour Tobrouk (naar de gelijknamige roman van René Havard)
1961 Le Bateau d'Émile
1962 Pourquoi Paris?
1962 Tempo di Roma (naar de gelijknamige roman van Alexis Curvers)
ondertitels_2 1964 La fabuleuse aventure de Marco Polo (samen met Noël Howard)
ondertitels_2 1964 Le Tonnerre de Dieu
ondertitels_2 1965 Du rififi à Paname
1966 Soleil noir
1966 Le Voyage du père
ondertitels_2 1968 Caroline chérie (naar de gelijknamige roman van Cécil Saint-Laurent)
foutloos2ondertitels 1968 Le Tatoué (naar de roman Gégène le tatoué van Alphonse Boudard)
1969 Sabra (originele titel Moto shel yehudi, opgenomen in Israël)
ondertitels_2 1972 Le Tueur
ondertitels_2 1973 Prêtres interdits
1977 Un juge, un flic (serie 1977-1979)
1979 Le comte de Monte-Cristo (mini serie)

ondertitels = Nederlandstalige ondertitels beschikbaar.
ondertitels_2 = Ondertitels beschikbaar in andere talen.
= beschikbaar op DVD video
= beschikbaar op Blu-ray disc
foutloos2 = Nederlandstalige ondertitels werden nagezien en zijn foutloos.