Jacques Bral – biografie en filmografie

Biografie

Mini biografie
beroep: scenarioschrijver, regisseur, redacteur en producent, ook schilder en beeldend kunstenaar.
geboren op 21 september 1948 (Téhéran)
overleden op 17 januari 2021 (Parijs, FR.)

Biografie

Na zijn studie aan de Alborz middelbare school in Teheran, verliet Jacques Bral Iran om zich in 1966 op 18-jarige leeftijd in Frankrijk te vestigen. Tussen 1966 en 1968 studeerde hij architectuur aan de Beaux-Arts in Parijs (werkplaats Louis Arretche), daarna volgde hij cursussen aan het Institute for Cinematographic Training (IFC). Daarna regisseerde hij samen met Julien Lévi en Jean-Paul Leca de korte film Quand tout le monde est parti en regisseerde vervolgens de twee speelfilms M-88 (1970) en Frisou (1973) in 16 mm zwart-wit.

In 1975 regisseerde hij A Whale That Had Toothache met Francis Blanche en Bernadette Lafont. In 1978 richtte Jacques Bral het productiebedrijf Les Films Noirs op met zijn partners Jean-Paul Leca en Julien Lévi en filmde hij Exterior, night, met Christine Boisson, Gérard Lanvin en André Dussollier, bekroond met onder meer de Perspectives-prijs voor de Franse cinema in Cannes en de bronzen luipaard in Locarno. Deze film werd geremasterd ter gelegenheid van het festival Lumière 2009 in Lyon en is het onderwerp van een nieuwe nationale theatrale release op 27 januari 2010.

Vervolgens regisseerde hij Polar in 1984, een bewerking van de detectiveroman Morgue plein van Jean-Patrick Manchette, met Jean-François Balmer in de hoofdrol van de Parijse detective Eugène Tarpon en met een optreden van zijn collega Claude Chabrol. In 1989 produceerde hij Sans espoir de retour (Street of no return), de laatste speelfilm van de Amerikaanse filmmaker Samuel Fuller, regisseur van Shock Corridor en The Port of Drugs.

In 1993 draaide hij Mauvais Garçon, een poëtische fabel met Delphine Forest en Bruno Wolkowitch. Na een aantal jaren gewijd te zijn aan het schrijven van scenario's, werd Un Printemps à Paris, met Eddy Mitchell en Sagamore Stévenin, uitgebracht in 2006 en ontving de Grand Prix van het Police Paris / New-York Festival in 2007.

In 2012 produceerde, regisseerde en verdeelde Jacques Bral "Le noir (te) vous va si bien", een romantische tragedie op het kruispunt van twee culturen, met Lounès Tazairt, Julien Baumgartner, Grégoire Leprince-Ringuet, Thierry Lhermitte en Sofia Manousha. Hij stierf op 17 januari 2021 op 72-jarige leeftijd.

Filmografie

ondertitels = Nederlandstalige ondertitels beschikbaar.
ondertitels_2 = Ondertitels beschikbaar in andere talen.
= beschikbaar op DVD video
= beschikbaar op Blu-ray disc
foutloos2 = Nederlandstalige ondertitels werden nagezien en zijn foutloos.

ondertitels_2 2012 Le noir (te) vous va si bien
2006 Un printemps à Paris
ondertitels_2 1993 Mauvais garçon
ondertitels_2 1989 Sans espoir de retour
ondertitels_2 1984 Polar
ondertitels_2 1980 Extérieur, nuit
1974 Une baleine qui avait mal aux dents

ondertitels = Nederlandstalige ondertitels beschikbaar.
ondertitels_2 = Ondertitels beschikbaar in andere talen.
= beschikbaar op DVD video
= beschikbaar op Blu-ray disc
foutloos2 = Nederlandstalige ondertitels werden nagezien en zijn foutloos.