Richard Bohringer – biografie en filmografie

Biografie

Mini biografie
beroep: acteur, schrijver, zanger.
geboren op 16 januari 1942 (Moulins, FR)

Biografie

Bohringer werd in het midden van de Tweede Wereldoorlog geboren als de zoon van een officier van de Wehrmacht en een Française. Toen zijn ouders naar Duitsland vertrokken werd hij toevertrouwd aan zijn grootmoeder bij wie hij in de omgeving van Parijs opgroeide. De school kon hem niet bekoren en hij zette zijn studies vrij vroeg stop. Hij voelde zich wel aangetrokken door de artistieke wereld. Hij kreeg vooral interesse in jazz en in het schrijven.

Aan het einde van de jaren zestig debuteerde Bohringer in het theater met Les Girafes, een zelfgeschreven stuk. In 1970 maakte hij zijn filmdebuut. Twee jaar later gaf het drama L'Italien des roses (1972) Bohringer de kans zijn eerste belangrijke film(hoofd)rol, een jonge suïcidair, te spelen.

Het was nog vijf jaar wachten vooraleer Bohringers filmcarrière echt uit de startblokken kwam. Tijdens zijn beginperiode was hij tussen 1977 en 1981 te zien in bijrollen in een aantal commerciële toppers zoals L'Animal, Les Sous-doués, Inspecteur la Bavure (drie komedies van specialist Claude Zidi), Le Dernier Métro, La Boum en Les Uns et les Autres.

Daarna kreeg hij stevigere rollen toebedeeld. In het volgende decennium (1982-1992) verscheen hij in een vijftigtal films, zowat de (voorlopige) helft van de films waarin hij optrad. Met de succesrijke misdaadfilm Diva (1981) vestigde hij een eerste keer de aandacht op zich. In de misdaadfilm Le Grand Pardon (1982), een van dé Franse films van dat jaar, hielp hij een Arabische misdaadclan opstoken tegen de heersende Joodse maffiaclan. In het drama met thriller-allures J'ai épousé une ombre (1983) chanteerde hij zijn door hem in de steek gelaten ex die ondertussen, onder een nieuwe identiteit, een nieuw leven heeft opgebouwd in een welgesteld milieu.

Voor zijn rol van de meedogenloze cipier met gevaarlijke sociopathische trekjes in de gevangenisthriller L'Addition (1984) ontving hij de César voor beste mannelijke bijrol. Daarna volgden onder meer Péril en la demeure (1985) en Le Paltoquet (1986), twee misdaadfilms van Michel Deville.

Dankzij het drama Le Grand Chemin (Jean-Loup Hubert, 1987), een enorm commercieel succes in Frankrijk, brak Bohringer op 45-jarige leeftijd definitief door. Voor zijn rol van Pelo, een wat norse man die graag drinkt maar eigenlijk goedhartig is, werd hij onderscheiden met de César voor beste acteur.

In diezelfde periode werd Bohringer een van de fetisjacteurs van Jean-Pierre Mocky die hem castte in vier films, onder meer in de thriller Agent trouble (1987) waarin hij de affiche deelde met Catherine Deneuve.

Hij nam vervolgens de hoofdrol voor zijn rekening in twee andere films van Hubert en kon het succes van Le Grand Chemin bescheiden overdoen: in het oorlogsdrama Après la guerre (1989) en in de tragikomedie La Reine blanche (1991) waarin hij de echtgenoot van (opnieuw) Catherine Deneuve speelde.

In het romantisch misdaaddrama The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (1989), Peter Greenaway's succesrijkste en meest controversiële film, was Bohringer de kok uit de titel. In de meermaals gelauwerde tragikomedie Une époque formidable… (1991) vertolkte hij de innemende leider van een kleurrijk groepje clochards door wie de ontslagen, door zijn gezin verlaten en dakloos geworden Gérard Jugnot zich zo aangetrokken voelt dat hij met hen optrekt.

Naast Deville, Hubert en Mocky werkte Bohringer ook twee keer samen met Claude Miller: hij gaf gestalte aan een collaborerende muziekmanager in het drama L'Accompagnatrice (1992) en aan een manager van een stripshow in het erotisch drama Le Sourire (1994). Patrice Leconte castte hem in de komedie Tango (1993) en in het drama Le Parfum d'Yvonne (1994). Ook Aline Issermann deed twee keer een beroep op zijn acteertalent: in het drama Le Destin de Juliette (1983) vertolkte hij de gewelddadige man van een jongere vrouw en in de tragikomedie Dieu, l'amant de ma mère et le fils du charcutier (1995) was hij de kapper die de kinderen van zijn minnares willen vergiftigen.

In La Vérité si je mens! (1997) kreeg hij de hoofdrol van een joodse textielondernemer. Deze komedie was de Franstalige film die dat jaar het meest bijval kreeg in Frankrijk.

Ruim tien jaar na The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover werd Bohringer opnieuw enkele keren gecast door Engelstalige cineasten zoals Peter Bogdanovich, Brad Mirman en Angelina Jolie. In de Russische historische film L'Amiral (2008) gewijd aan de Russische admiraal en leider van de Witten Aleksandr Koltsjak, belichaamde hij de Franse generaal en leider van de Franse militaire missie.

In Mauvais Genres (2001) ontmoette hij als politie-inspecteur een jonge transseksuele vrouw tijdens zijn zoektocht naar de moordenaar van hoeren en travestieten, moorden waarvan zij wordt verdacht.

C'est beau une ville la nuit (2006) was de verfilming van Bohringers eerste gelijknamige boek uit 1988. Bohringer regisseerde deze uiterst persoonlijke film zelf en nam uiteraard ook de hoofdrol voor zijn rekening.

Hij moest enkele keren zijn activiteiten onderbreken omwille van gezondheidsredenen, onder meer in 2009 en in 2014.

Als een van de fetisjacteurs van Mocky speelde Bohringer een essentiële rol in het meest productieve decennium (2010-2019) van diens carrière. Mocky gaf hem de hoofdrol in vier (misdaad)films.

In L'Amour flou (2018), een komedie geregisseerd door het ex-koppel Romane Bohringer en Philippe Rebbot over hun leven onder één dak met hun kinderen na de scheiding, vertolkte vader Bohringer ook de filmvader van zijn dochter Romane.

Bohringer is de auteur van een tiental boeken. In 1988 publiceerde hij zijn eerste: C'est beau une ville la nuit groeide uit tot een bestseller. Het deed het relaas van een lange moeilijke periode uit zijn leven dat leed onder zijn verslavingen, zijn geldgebrek en zijn gewelduitbarstingen. Later volgden zijn derde muziekalbum (2002) en zijn enige zelf geregisseerde langspeelfilm (2006) onder dezelfde titel. In 2009 verscheen Traîne pas trop sous la pluie, een al even persoonlijk werk over onder meer zijn strijd tegen Hepatitis C. Een jaar later baseerde hij op die roman een onemanshow waarmee hij ruim twee jaar lang op tournee vertrok. In 2016 maakte hij er een toneelstuk van waarmee hij ook twee jaar op tournee was.

Naar het einde van de twintigste eeuw toe verscheen Bohringer meer op het kleine scherm. Vermeldenswaardig was de televisieserie Un homme en colère (1997-2002) waarin hij het hoofdpersonage belichaamde van een ten onrechte beschuldigde maar vervolgens vrijgesproken man die beslist tegen alle soorten onrecht ten strijde te trekken. Zijn vertolking werd beloond met de 7 d'or, een belangrijke televisieprijs. Hij verwezenlijkte ook twee televisiefilms.

Tussen 1990 en 2002 bracht Bohringer drie albums uit waarop hij chanson en pop zong.

Met zijn uiterlijk van stoere, viriele en avontuurlijke man met punch was Bohringer heel geschikt om kleur te geven aan doorleefde personages, aan gezaghebbende figuren en aan spottende lolbroeken of brulboeien met een grote bek. Hij gaf even goed kleur aan verontrustende als aan goedhartige en openhartige mannen. Telkens kwam zijn schorre gebroken stem goed van pas.

Verscheidene keren werkte Bohringer als dokter en handhaafde hij als politie-inspecteur of commissaris de openbare orde en veiligheid. Hij opereeerde ook regelmatig aan de andere kant van de wet als gangster, huurmoordenaar, (vrijgesproken) moordenaar, afperser, (ex-)gevangene, overvaller, sociopaat en geweldenaar. Daarnaast gaf hij meermaals gestalte aan militairen, van korporaal-chef tot generaal, zelfs Gestapo-officier. Hij was werkzaam in de filmwereld als cineast, assistent-regisseur en scenarioschrijver. In de kunstwereld was hij artiste maudit en schrijver. Hij vertolkte mannen met aanzien zoals een bedrijfsdirecteur, een directeur van een nationaal instituut, een zakenman of een chef-kok. Hij oefende even overtuigend bescheidener beroepen uit zoals kapper, bloemist, stalknecht, studiemeester-opvoeder of spoorarbeider.

Bohringer was eerst getrouwd met Marguerite Bourry die hem een dochter gaf: de actrice Romane Bohringer (1973). Bourry verliet het echtelijk dak toen Romane nog een baby was. In de jaren tachtig ontmoette Bohringer Astrid Marcouli, die zijn tweede vrouw zou worden. Zij had al een zoontje, Mathieu (1978). Het koppel huwde in 1986 en kreeg twee kinderen: Richard Junior en de actrice Lou (1989).

Bohringer is dol op Afrika en zijn muziek. Dat bracht hem ertoe in 2002 (ook) de Senegalese nationaliteit aan te nemen.
<bron: wikipedia>

Filmografie

ondertitels = Nederlandstalige ondertitels beschikbaar.
ondertitels_2 = Ondertitels beschikbaar in andere talen.
= beschikbaar op DVD video
= beschikbaar op Blu-ray disc
foutloos2 = Nederlandstalige ondertitels werden nagezien en zijn foutloos.

2021 Les Héroïques
2021 419
2019 Place des victoires
2018 Une revanche à prendre
ondertitels_2 2018 L'Amour flou
ondertitels 2018 La maladie du dimanche
2018 A votre service (TV serie)
2017 Vénéneuses
2017 Tensions sur le Cap Corse (TV film)
2017 Jour de pêche
ondertitels 2015 Vue sur mer
2014 Le mystère des jonquilles
ondertitels_2 2013 Une histoire d'amour
2013 Le renard jaune
2013 La collection – Ecrire pour… le jeu des sept familles (TV mini-serie kortfilm)
2013 Fumer tue (kortfilm)
2013 Dors mon lapin
ondertitels_2 2012 Une Nuit
2012 Trois secondes et demie (kortfilm)
ondertitels_2 2010 Les amours secrètes
2008-2013 Myster Mocky présente (TV serie kortfilm)
ondertitels 2008 L'amiral
2007 Bluesbreaker
2006 Pom, le poulain
2006 La balade des éléphants (nasynchronisatie)
2006 C'est beau une ville la nuit
2005 Ennemis publics
2005 Cavalcade
2005 Capitaines des ténèbres (TV film)
2004-2005 Docteur Dassin, généraliste (TV serie)
2004 La petite Fadette (TV film)
ondertitels 2003 Wanted
2003 Virus au paradis (TV film)
2003 Retour aux sources (TV film)
2003 Poil de carotte (TV film)
ondertitels_2 2003 L'Outremangeur
ondertitels_2 2003 Les gaous
2002 Libre (TV film)
2002 H (TV serie)
2002 Au bout du rouleau (TV film)
2001 Une fille dans l'azur (TV film)
ondertitels_2 2001 Mauvais genres
2001 Ma folle de soeur
2001 Les voyages extraordinaires de Jules Verne – L'île mystérieuse (TV film)
2001 Les voyages extraordinaires de Jules Verne – L'étoile du sud (TV film)
2000 Total Kheops
ondertitels_2 1999 Rembrandt
ondertitels_2 1999 Méditerranées
1999 L'histoire du samedi (TV serie)
1999 Cinq minutes de détente
1998 Villa vanille (TV film)
1998 Telle mère, telle fille (TV film)
1998 Requiem pour un décor (kortfilm) (nasynchronisatie)
1998 Opernball (TV film)
1998 Mona, les chiens, le désir et la mort (kortfilm)
1998 Les rives du paradis (TV film)
1998 Les coups bas (kortfilm)
1998 Comme une bête
1997-2005 Un homme en colère (TV serie)
ondertitels_2 1997 Wild Animals
1997 Saraka bô
1997 Quand le soleil meurt (kortfilm)
1997 Pondichéry, dernier comptoir des Indes
ondertitels_2 1997 La vérité si je mens!
1997 La main (kortfilm)
1997 Combat de fauves
ondertitels_2 1996 Tykho Moon
ondertitels_2 1996 Les caprices d'un fleuve
ondertitels_2 1996 Les 2 papas et la maman
1996 Le montreur de boxe
1995 Lulu roi de France (TV film)
1995 Dieu, l'amant de ma mère et le fils du charcutier
1994-1996 Deux justiciers dans la ville (TV serie)
1994 Le sourire
ondertitels_2 1994 Le parfum d'Yvonne
ondertitels_2 1994 Le cri du coeur
1994 L'amour est un jeu d'enfant (TV film)
1994 La lumière des étoiles mortes
ondertitels_2 1993 Tango
1992 Ville à vendre
1992 Trop près des Dieux (kortfilm)
1992 L'accompagnatrice
ondertitels_2 1992 Confessions d'un Barjo
1991 Veraz
ondertitels_2 1991 Une époque formidable
1991 Ragazzi
foutloos2ondertitels 1991 La reine blanche
1990 Stan the Flasher
1990 Le petit prince (TV serie)
ondertitels_2 1990 Dames galantes
1989 Les jupons de la révolution (TV serie)
ondertitels 1989 Le cuisinier, le voleur, sa femme et son amant
1989 La Soule
ondertitels_2foutloos2ondertitels 1989 Après la guerre
1988 Mon premier acte (kortfilm)
1988 Médecins des hommes (TV serie)
1988 Les saisons du plaisir
1988 Ada dans la jungle
ondertitels_2 1988 À gauche en sortant de l'ascenseur
1987 Ubac
foutloos2ondertitels 1987 Le Grand Chemin
1987 Flag
1987 Agent trouble
1986 L'intruse
1986 L'inconnue de Vienne (TV film)
ondertitels_2 1986 Le paltoquet
ondertitels_2 1986 Kamikaze
1986 Cent francs l'amour
foutloos2ondertitels 1985 Subway
foutloos2ondertitels 1985 Péril en la demeure
1985 Le pactole
1985 Folie suisse
ondertitels_2 1985 Diesel
1985 Cinéma de minuit (kortfilm)
1984 Quidam (TV film)
1984 Le juge
1984 Le diable et la dame, ou l'itinéraire de la haine
1984 L'addition
1984 Du sel sur la peau
1984 Cinéma 16 (TV serie)
1983 Pablo est mort (TV film)
1983 Les uns et les autres (TV mini-serie)
1983 Les lièvres du vilain (kortfilm)
1983 Les folles années du twist
1983 Le destin de Juliette
1983 La bête noire
ondertitels_2 1983 J'ai épousé une ombre
1983 Debout les crabes, la mer monte!
1983 Cap Canaille
1983 Ballade à blanc
1982 Transit
1982 Le grand pardon
1982 La nuit du Fusecki (kortfilm)
1982 Deuil en vingt-quatre heures (TV mini-serie)
1982 Café Plongeoir (kortfilm)
1981 Rendez-vous hier (kortfilm)
1981 Médecins de nuit (TV serie)
ondertitels 1981 Les uns et les autres
1981 Les babas cool
1981 Le serment d'Heidelberg (TV film)
ondertitels 1981 Diva
ondertitels_2 1980 Un mauvais fils
foutloos2ondertitels  1980 Les sous-doués
foutloos2ondertitels 1980 Le dernier métro
ondertitels_2 1980 La boum
ondertitels_2 1980 Inspecteur la Bavure
1980 Alors heureux?
1979 Martin et Léa
ondertitels_2 1977 L'animal
1976 Les conquistadores
1972 L'Italien des Roses
1970 La maison
1965 La pomme ou L'histoire d'une histoire (kortfilm)
1960 Les frangines

ondertitels = Nederlandstalige ondertitels beschikbaar.
ondertitels_2 = Ondertitels beschikbaar in andere talen.
= beschikbaar op DVD video
= beschikbaar op Blu-ray disc
foutloos2 = Nederlandstalige ondertitels werden nagezien en zijn foutloos.