Ondertitels importeren

Ik kreeg wel eens de vraag hoe je nu ondertitels aan een film koppelt. Eigenlijk is het vrij simpel. Wat heb je allemaal nodig om ondertitels onder een film te plaatsen? 1) De film zelf (blu-ray, dvd, online gevonden films in verschillende extensies zoals mp4, avi, enz). 2) De ondertitels die je kan vinden op onze website. 3) Een deftige mediaplayer (mediaspeler).

1) De film zelf: de meeste import blu-ray/dvd films (uit Frankrijk of een ander land) zijn niet voorzien van Nederlandse ondertitels. Omdat de film op deze schijven in de meeste gevallen beschermd worden via een codeersysteem kan je deze niet zomaar kopiëren, enkel zijn deze te kopiëren met gespecialiseerde softwareprogramma's zoals bijvoorbeeld: CDBurnerXP of MakeMKV die we verder in de tekst zullen uitleggen. Omdat je de film nodig hebt ben je eigenlijk verplicht om een kopie of backup te maken van de film op je harde schijf, dat kan je gemakkelijk doen met een speciaal programmaatje die een kopie (backup) maakt van je blu-ray/dvd schijfje. Een kopie maken voor eigen gebruik is niet illegaal en is toegestaan. Je hebt verschillende programma's waarmee je dat kan doen, ook gratis programma's. Bijvoorbeeld hebben we CDBurnerXP, de uitleg kan je vinden op: https://cdburnerxp.se/help/Data/copydata. Ik weet niet of je een blu-ray kan overzetten met CDBurnerXP. Ofwel kan je MakeMKV gebruiken, met dat programmaatje maak je een backup van een blu-ray en of dvd naar een MKV extensie. MakeMKV is normaal gezien gratis maar je kan er ook voor betalen. Ik prefereer toch wel MakeMKV omdat deze ook werkt voor een blu-ray. Je kan ook films legaal downloaden van het internet, bijvoorbeeld op Youtube vind je af en toe wel eens een complete film. Je kan deze kopiëren met een plugin die je aan je browser toevoegd. Bij browser Mozilla Firefox is "Video DownloadHelper" wel gekend ofwel bij Google Chrome: "Video DownloadHelper". De 5 beste plugins die je kan vinden om video's te downloaden vind je op deze link. Er bestaan ook natuurlijk standalone software programma's waarbij je niet zo nodig online moet zijn om deze te gebruiken, we denken dan aan de betalende programma zoals "KeepVid Pro" (die zijn werk prima doet), helaas is deze laatste door de Amerikaanse wetgeving gestopt met zijn activiteiten omwille van de auteursschendingen. TIP: Je kan nog steeds de oudere versies (versie 7.0.1) van het programma downloaden en zonder probleem gebruiken, let op: met de nieuwe versie van KeepVid Pro kan je geen video's meer overzetten, je zal de oudere versie moeten gebruiken. Als je de film hebt overgezet naar je harde schijf is dit deel dan ook afgesloten.

2) Het downloaden van de juiste ondertitels, alle ondertitels vind je op onze website. Download de ondertitels en zet ze in dezelfde map op je harde schijf waar je de film hebt staan. De ondertitels op onze website zijn meestal gezipt of gerart, je kan de ondertitels unzippen/unrarren met het programma: Winrar. Het is belangrijk dat de ondertitels in dezelfde map staan waar de film staat, ook zal je de ondertitels dezelfde naam moeten geven als de film. Bijvoorbeeld: naam film.mkv / naam film.avi => naam film.srt / naam film.sub. Bijna alle mediaplayers zoeken automatisch naar ondertitels in dezelfde map, daarmee is het aangeraden om de ondertitels dezelfde naam te geven als de film, dat doe je in verkenner, bestandsnaam bewerken. LET OP: niet de extensie veranderen enkel de bestandsnaam. Ter informatie: extensies voor ondertitels zijn: *.srt en *.sub.

3) Een deftige mediaplayer is wel de bekende "VLC media player". Als je de mediaspeler hebt geïnstalleerd dan open je de film, normaal is het zelfs niet nodig om aan te vinken dat je er ondertitels onder wil want de mediaspeler zoekt deze automatisch in dezelfde map met dezelfde bestandsnaam. Daarmee is het belangrijk om de ondertitels dezelfde naam te geven zodoende dat je het niet moet aanvinken of er naartoe moet zoeken.

TEN SLOTTE: Als je de film met ondertitels wil bekijken via je dvd speler of blu-ray speler, en niet via de computer, dan zal je een schijfje moeten branden. Je hebt het gratis programmaatje CDBurnerXP omdat te kunnen doen, het maakt ook niets meer uit of de film van een blu-ray schijfje komt, omdat de film nu op je computer staat. Meer uitleg vind je op de website van CDBurnerXP.

Geef een antwoord